Skip to main content
Acte de lliurament del «Premi Agbar Ciutat de Barcelona» 2018, amb el guanyador de l'edició, el fotògraf Antonio Bolea i la resta d'artistes guardonats, al costat dels presidents d'AGBAR, Sr. Àngel Simon  i del RCAB, Sr. J. Fèlix Bentz. Foto Israel Romero

PREMI AGBAR CIUTAT DE BARCELONA

El present «Premi Agbar Ciutat de Barcelona», que enguany assolirà la seva sisena edició, evoca i fa els honors al guardó precursor «Barcelona vista pels seus artistes», de 1931, entre els integrants del jurat del qual figuraven Ramon Casas i Joaquim Mir.


Pel març de 1931 va tenir lloc al Palau d'Arts Decoratives de Montjuïc el concurs artístic «Barcelona vista pels seus artistes», iniciativa del Reial Cercle Artístic, el qual es va encarregar també de la seva convocatòria i organització posterior, per bé que sota el patrocini de l'Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

Al certamen —que va gaudir d'una gran acollida—, s'hi van presentar un total de tres-centes cinquanta-cinc obres d'art, creades per un gran nombre d'artistes, entre els quals figuraven noms com Eliseu Meifrèn, Rafael Llimona (qualificat com a «evolucionista» a l'article que publicava sobre el certamen el diari La Vanguardia del dia 12 d'abril de 1931), Ramon Capmany, Planas Doria, Domènec Soler, Vila-Puig, Apel·les Fenosa, Oleguer Junyent o Rafael Duran, només per citar-ne uns quants. El discurs de presentació va anar a càrrec de l'aleshores president de l'entitat, Pere Casas Abarca, i de l'alcalde de la ciutat, el comte Güell.

La proposta va ser acollida amb gran entusiasme per part del sector artístic. La quantia de dos dels premis més rellevants era de deu mil pessetes cada un, als quals se sumaven alguns premis més a compte d'algunes de les entitats col·laboradores. A més a més, però, el concurs aportava un valor documental gràfic particularment interessant, atès que un dels requisits essencials per participar era la temàtica de les obres, sempre inspirada en la ciutat. De fet, molts dels detalls o racons barcelonins captats pels pinzells dels participants en aquella primera edició del certamen, actualment ja no existeixen.  

Dins del jurat nomenat per a la classificació de les obres i la selecció de premiats, hi havia Ramon Casas i Joaquim Mir, juntament amb la resta d'autoritats.

 

Premi Ciutat de Barcelona 


Doncs bé, el present «Premi Ciutat de Barcelona», que enguany assolirà la seva sisena edició, evoca i fa els honors al guardó precursor Barcelona vista pels seus artistes, de 1931, i compta amb AGBAR (Societat General d'Aigües de Barcelona) com a patrocinador, tenint en compte que la intenció de la companyia —segons les paraules del mateix president, Àngel Simón— és la de promoure accions sobre desenvolupament sostenible, vertebració social, creixement econòmic i difusió d'activitats culturals. 

Ara com ara, l'abast de la convocatòria, que respecta, en la seva essència, la filosofia de la seva predecessora, és internacional, i la seva temàtica ja no cal que se cenyeixi a una representació de la Ciutat Comtal. El suport d'AGBAR ha aportat una molt més gran envergadura i projecció al certamen, ja conegut com a «Premi AGBAR Ciutat de Barcelona», amb una dotació —en la que serà la seva pròxima edició 2019— de 10.000 euros i una beca de formació per al curs «Panorama d'Art» impartit per l'Institut Barcelonès d'Art —filial acadèmica del Reial Cercle Artístic de Barcelona— i valorada en 2.000 euros. El jurat d'aquesta edició estarà compost per Emmanuel Guigon, Juan Manuel Bonet, Miguel Marcos, Ángela Molina i Eugènia Balcells.