Skip to main content
Detall accés principal al Palau Pignatelli

Editorial: CONÈIXER EL PASSAT PER CREAR EL FUTUR

Respectar i aprendre del passat ens permet avançar a l'empara del coneixement que aporta l'experiència, tot minimitzant errors. És possible imaginar quin rumb poden prendre els esdeveniments a partir de les nostres accions, i és per això que resulta essencial prendre decisions mantenint l'equilibri entre el racional i l'emocional, entre l'afecció a les tradicions i la necessitat inherent a l'ésser humà de mirar cap al futur amb tanta inquietud com passió. El passat és tan inamovible com digne del més gran respecte, perquè explica el nostre present, i és d'aquest present continu que en dependrà el nostre futur més immediat. 

Les necessitats i les expectatives de les generacions del nostre temps han de ser objecte d'atenció per part de les institucions tant públiques com privades, i per això resulta fascinant treballar en un projecte tan engrescador i suggeridor com és el fet d'intentar aconseguir que la nostra institució sigui cada cop més multidisciplinari i pugui continuar endavant en la seva encomiable tasca —d'abast cada cop més internacional— en el camp de la creació, la gestió i la difusió culturals. Estem vivint avanços importants gràcies al treball en equip i a una il·lusió conjunta per fer créixer el Cercle en prestigi i presència tant en l'àmbit nacional com en l'internacional. El recentment inaugurat Institut Barcelonès d'Art, vessant acadèmic de l'entitat, no para de créixer i d'atreure alumnes que, consegüentment, es converteixen en nous membres associats i vinculats a la institució. Cal destacar també els espais i sales del Cercle que acolliran enguany exposicions d'un nivell artístic i patrimonial impressionant, com, per exemple, la mostra del gran mestre del Renaixement Albrecht Dürer que acabem d'inaugurar. 

Però, com deia a l'inici d'aquest editorial, volem seleccionar allò que desitgem recordar especialment per emmarcar-ho a la nostra memòria. I és per això que en aquest número dediquem un ampli espai a una de les figures artístiques més brillants que ens ha brindat la nostra terra, recentment traspassada: l'extraordinària soprano Montserrat Caballé, a qui vam retre, al seu dia, el nostre més sincer i entranyable homenatge. Ella i moltes altres grans figures del món de l'art i de la cultura han compartit un espai, un moment, una part del camí amb nosaltres, i sempre romandran en la memòria de la nostra història: passada, present i futura.