Skip to main content
Institut Barcelonès d'Art. Foto Antonio Serés

PANORAMA D'ART: Nou curs

En aquest nou semestre –de gener a juny de 2017– el curs Panorama d’Art s'ha pogut completar amb seminaris, tallers i activitats complementàries. A més, l'Institut ofereix un nou curs intensiu destinat a artistes que estableix un ordre/mètode per al desenvolupament d'un projecte artístic concret.

El significat i la simbologia del color va ser el tema sobre el qual va versar el primer seminari que es va impartir a les dependències de l'Institut amb la presència de la majoria de l'alumnat. Es va abastar la màxima amplitud de conceptes al voltant del color, tant des d'una visió artística com popular. Es van contrastar creences entre diferents cultures presents en el si dels alumnes, atès que hi ha nou nacionalitats diferents, amb la qual cosa van aportar més coneixements sobre el particular.

El segon seminari es va centrar en el mode i la manera de confeccionar una breu memòria del projecte artístic. Des de l'obtenció del concepte a representar, partint de l'anàlisi i la reflexió del període històric estudiat, al desenvolupament del procés creatiu fins a la consecució de l'objecte/obra pròpia; la tècnica utilitzada i la presentació de la fitxa tècnica corresponent. I, com a colofó, la descripció de les emocions/sensacions percebudes pel mateix autor de l'obra final. 

Amb el tercer seminari, ens vam atrevir amb la perspectiva. Aspecte rocallós per a alguns que, un cop acabat, van agrair la simplicitat amb la qual havia estat abordat i la facilitat de la seva aplicació immediata. Continuarem impartint coneixement sobre la perspectiva amb el suport permanent a les tutories personalitzades. Hi ha molts alumnes que iniciaran ja els crèdits corresponents al final del Gòtic, Quattrocento i Renaixement, moment en què els caldrà tenir coneixements de perspectiva.

Als tallers, a més de les tutories corresponents als crèdits en curs, s'han impartit tècniques específiques de ceràmica, ús d'acrílics i olis, gravat i processos d'emmarcat, i vernissage per a l'acabat de les obres. Com que cada alumne tria la tècnica que considera més adequada al seu projecte, s'estableix un intercanvi de coneixements que facilita un bon ambient de treball i la familiarització amb totes les expressions artístiques.

Les visites guiades a ARCO de Madrid i al MEAM de Barcelona han servit per contrastar diferents corrents artístics actuals, cosa molt necessària per als alumnes de l'Institut. Per a tots va ser edificant i va generar profundes reflexions sobre conceptes, estils i tècniques que, d'altra manera, hauria estat impossible d'aconseguir. Continuarem fomentant la creació de grups d'interès per aquestes activitats.

A més, hem dut a terme la primera sortida a exteriors per fer pràctiques sobre la natura al Pirineu d'Osca. Una vintena d'alumnes es van aplegar en una casa rural i van rebre els paràmetres necessaris per copsar les meravelloses vistes que l'orografia ens va brindar. Una experiència que repetirem en diferents ambients tan pintorescs com la muntanya, les planes, les maresmes, les restes arqueològiques i el paisatge urbà.
La participació en els concursos artístics (interns del Cercle i externs i oberts) ha estat fructífera, amb l'obtenció de premis i accèssits per part dels alumnes de l'Institut. Aquesta és una motivació afegida al programa del curso Panorama d’Art al qual s'apunten cada vegada més membres.

La inauguració del proppassat dia 11 de maig va ser un èxit complet, amb gran afluència de socis i simpatitzants del Reial Cercle Artístic - Institut Barcelonès d’Art.  Amenitzada per la inestimable orquestra de cambra del Reial Cercle Artístic, que ens va delectar amb peces entranyables plenes d'emoció. Per a aquest esdeveniment es van presentar 41 obres seleccionades dels 3 primers crèdits del curs, que van merèixer l'admiració i valoració dels presents, els quals van subratllar especialment la qualitat i bona factura de cadascuna. Es va recollir l'acte digitalment gràcies a la col·laboració del nostre gabinet de comunicació MCS1990 en un suport de vídeo que es pot visualitzar a través d'aquest enllaç:

Inauguració Institut Barcelonès d'Art

La repercussió en els mitjans de comunicació (premsa, ràdio, TV i xarxes) ha estat molt important i, gràcies a això, la transmissió de la nova metodologia docent de l'Institut s'està comprenent i ens ha reportat la incorporació de nous alumnes que volen compartir amb nosaltres l'aprenentatge transversal de l'art fent un recorregut per la successió sumatòria del coneixement humà al llarg de la història.

Cal destacar l'esforç d'alguns alumnes que han fet un retrat del mestre Antonio López amb motiu de la seva visita al Reial Cercle Artístic - Institut Barcelonès d’Art. Amb dibuixos i pintures de diferents estils, van brindar un profund respecte i reconeixement al major representant del realisme espanyol, que ens va visitar el dia 21 de juny de 2017 per ser condecorat amb la màxima distinció de la nostra institució, la medalla d'or. Va ser un plaer rebre'l als tallers i escoltar els seus savis consells. Hem d'agrair la celebració d'aquest gran esdeveniment a la professionalitat de Llei d’Art de la mà de la seva directora, Luisa Noriega.

EL NOU CURS

Un nou curs es posarà en marxa el propvinent mes de juliol de 2017. Creiem que resultarà especialment interessant per l'absència d'una iniciativa com aquesta en l'actual oferta docent d'art. Es tracta d'un programa docent intensiu per a l'aplicació del mètode executiu per culminar un projecte artístic; poder aprendre, un cop més, el procés necessari per convertir en objecte un concepte sense partir d'una base històrica donada. Es tracta, en resum, d'arribar a ultimar amb èxit una obra d'art partint només del concepte. El curs està dirigit a aquells que desitgin o necessitin conèixer la feina professional d'un artista per decidir-se a escollir aquesta labor professionalment, o per a aquells professionals que desitgin/necessitin sortir de la seva zona de confort per evolucionar artísticament. A tots aquells que estiguin a punt d'iniciar el batxillerat artístic, estudis de grau de disseny o de belles arts, el curs els aportarà un bany de realitat necessari en aquests casos. També pot resultar d'utilitat, però, a artistes, professionals o amateurs, plens d'idees que no fructifiquen positivament a l'hora de representar-les. Per a això hem preparat un curs de 160 hores lectives realitzable en 1, 2, 3 o 4 mesos –segons el temps disponible–, personalitzat i exclusiu per realitzar una obra d'art mitjançant l'aplicació d'un mètode ordenat, sistematitzat i repetible. Animem els socis, amics i simpatitzants a provar-lo.█