Skip to main content
Foto Carles Balsells. © RCAB

Editorial: EL REPTE DE REINVENTAR-SE

No és una tasca fàcil pilotar una institució hereva d'un llegat cultural –artístic– de tanta envergadura com el del Reial Cercle Artístic de Barcelona. Ara, més que mai, cal armar-se del valor necessari per enfrontar-se a grans i importants reptes que ens permetin, no ja només de seguir endavant en la nostra obstinació per difondre i donar suport al nostre art i als nostres artistes, sinó també per evolucionar i aconseguir estar a l'altura que ens correspon en tots els àmbits. 
Envoltar-nos de persones professionalment solvents ens ajudarà en el nostre procés de modernització, un procés lent i, de vegades, tortuós que ens conduirà, tanmateix, a l'eficiència pròpia d'una estructura ben gestionada i transparent. El repte principal és aconseguir difondre la nostra labor cultural i artística al nombre més gran de persones, essent coherents i exigents pel que fa a estàndards de rigor i qualitat, extrem aquest essencial per captar un públic que, si bé és minoritari, és exigent i està acostumat a una renovació de l'oferta constant. Però aquest és un assoliment col·lectiu, no individual, i, si bé la identitat de la nostra institució sempre ha estat ben definida, cal continuar treballant plegats per assegurar la nostra sostenibilitat a llarg termini. 
Les noves tecnologies, essencialment de distribució de la informació, arrosseguen a les seves xarxes canvis radicals als quals tots ens hem d'adaptar, sense pressa, però sense pausa, perquè els recursos tradicionals basats en sistemes analògics s'han esgotat. La globalització genera un tràfic d'informació que ens desborda, i és dins d'aquest context on hem de redissenyar i actualitzar la nostra estratègia. És necessari ampliar l'accés a la cultura, donar suport a la innovació i a la qualitat i incidir activament en els diferents processos de formació dels futurs professionals de l'art sense desvirtuar el nostre objectiu original i legítim però fent-nos, si cal, més accessibles, retallant distàncies, i sempre fomentant el pensament crític en un món com l'actual, en què els límits entre la dimensió local i la global han quedat molt difuminats. 
La nostra missió és crucial: som catalitzadors de la creació artística, impulsors de l'aprenentatge –tant artístic com humanístic– mediadors entre art i públic, gestors de projectes, paladins de la bellesa i dels valors en els quals es fonamenta la nostra història, una història basada en una cultura amb gran riquesa de matisos, única i brillant, que tenim l'obligació de defensar i de salvaguardar. 
Ho estem fent, tots plegats.